به گزارش رویداد غرب به نقل از مشرق،"گلپر" گیاهی کوهستانی دو ساله و یا سه ساله و یا پایا با ارتفاع ۱۲۰-۵۰ سانتیمتر است.
این گیاه ارتفاعات البرز در دره کرج، گچسر، ارتفاعات شمیران، اوشان، طالقان، دماوند، پایین ارتفاعات دنا، آذربایجان، همدان و خوانسار میروید و زمان برداشت قسمت مورد استفاده نیز به این ترتیب است که برگهای گلپر را در تابستان (موقعی که کاملاً رسیدهاند) و میوه آن را در پاییز محصول برداری مینمایند .
قسمت مورد استفاده گلپر میوه آن است زیرا میوه گلپر ضد تشنج و ضد درد است و برگ آن هضم کننده و آرام کننده است.در ایران میوه گل پر را کوبیده با اغذیه به عنوان بادشکن مصرف می کنند و برگ آن را هم ترشی می اندازند.
در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد عفونی کننده دستگاه گوارش استفاده می شود.
این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدان، ضد التهاب و تقویت کننده فعالیت سیستم ایمنی می باشد. از خواص دیگر آن ضد دیابت، ضد چاقی، درمان اسهال ناشی از سرماخوردگی و افزایش دهنده شیر است.
ترکیبات موجود در این گیاه بر التهاب و همچنین سرطان مؤثر است. ترکیبات استات و کومارین های موجود در گلپر خواصی مشابه داروهای داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی دارند که توسط مکانیسم سیکلواکسیژنازها از سنتز پروستاگلاندین ها جلوگیری می کنند.
استفاده از این گیاه به صورت مکمل همراه با داروی آتورواستاتین منجر به کاهش بسیار زیاد در غلظت کلسترول می شود و این گیاه به دلیل اثرات آنتی اکسیدان می تواند رادیکال های آزاد مضر را خنثی کند و ترکیبات کومارینی و مشتقات آن به دلیل خواص فارماکولوژی زیاد باعث شده که گلپر ارزش دارویی بالایی داشته باشد.
در پژوهش ها ثابت شده که ترکیب کومارینی به نام اسفوندین موجود در عصاره هیدروالکلی این گیاه باعث مهار بیان آنزیم سیکلواکسیژناز ۲ القا شده به وسیله اینترلوکین- بتا (IL-IB) می شود. و از آن جا که این آنزیم نقش اساسی در ایجاد التهاب و درد دارد منجر به اثرات ضد التهابی و ضد دردی می گردد.
مصرف مقادیر زیاد گلپر بدلیل ایجاد طپش قلب ممنوع میباشد ، همچنین مصرف مقادیر زیاد این گیاه در اوایل بارداری به دلیل اثرات قاعده آور مجاز نمی باشد و مصرف آن در دوران شیردهی نیز باید با احتیاط باشد.
منبع: ایسنا
نظر شما
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیریت در وب سایت منتشر خواهد شد