کد خبر: 36|01:14 - 1400/08/15
نسخه چاپی

آیا انتشار اوراق دولتی عامل ریزش بورس است؟/ خاندوزی: دولت اوراقی منتشر نکرده است/ آقای همتی آمار ارائه دهید آیا انتشار اوراق دولتی عامل ریزش بورس است؟/ خاندوزی: دولت اوراقی منتشر نکرده است/ آقای همتی آمار ارائه دهید

فعالان بازار سهام یکی از علت‌های ریزش بورس را فروش اوراق دولتی می‌دانند و همتی نیز مدعی شد دولت، بانک‌ها و صندوق‌های سرمایه گذاری را مجبور به خرید این اوراق کرده که حاصل آن استقراض غیر مستقیم از بانک مرکزی است، اما وزیر اقتصاد این موضوع را رد کرد و فرابورس پاسخ داد که دولت از شهریور ماه تا امروز، اوراقی در بازار سرمایه نفروخته است.

به گزارش رویداد غرب ، بازار سهام در دو هفته اخیر وضعیت ناخوشی دارد و بی رمق، روند ریزشی را ادامه داده است؛ به طوری که شاخص کل بورس در دو روز نخست کاری هفته جاری افت، بیش از ۵۲ هزار واحد را ثبت کرد.

شاخص کل بورس روز گذشته و در دومین روز معاملاتی هفته با ریزش بیش از ۲۳ هزار واحدی مواجه شد و با از دست دادن کانال ۱.۴ میلیون واحد، در محدوده یک میلیون و ۳۸۴ هزار واحد قرار گرفت؛ امروز هم هر چند در روز جاری روند ریزشی بورس متوقف شده اما بازار همچنان وضعیت قرمزی و احتمال افت را دارد.

کارشناسان یکی از دلایل ریزش بروس را علاوه بر اخبار و روند نوسانی نرخ دلار، بی اعتمادی فعالان و سهامداران مطرح می‌کنند که آثار باقی مانده از دولت روحانی است؛ در حالی که گزارش حسابرسی نشده از عملکرد اکثر شرکت‌ها در نیمه نخست امسال از رشد سود آوری آنها حکایت دارد اما بورس همچنان بی‌رمق است.

شرایط بازار سهام، شاخص کل بورس را دوباره وارد کانال ۱.۳ میلیون واحد کرد و خروج پول توسط حقیقی‌ها ادامه دارد به طوری که در روز معاملاتی گذشته نزدیک به ۷۸۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج شد. 

مدیر یکی از کارگزاری‌های بورسی نیز در صفحه مجازی خودش نوشت: در مدت ۵ روز کاری گذشته بیش از یک هزار میلیارد تومان دارایی مردم و سهامداران با ریزش بورس تبخیر شده است.

کارشناسان معتقدند دولت باید از بازار سرمایه حمایت کند تا به جمع آوری سرمایه‌های خرد و ایجاد فرهنگ سرمایه گذاری، آن را به سمت تولید هدایت کند؛ اما فعالان بازار یکی از عمده دلایل ریزش بورس را فروش اوراق دولتی می‌دانند، موضوعی که رئیس کل سابق بانک مرکزی هم باکنایه به دولت سیزدهم به آن اشاره کرد.

براساس این گزارش، سید احسان خاندوزی در اوایل مهر ماه امسال اعلام کرده بود که در شهریور امسال برخلاف ۵ ماه نخست سال، حتی یک ریال هم از بانک مرکزی استقراض جدید نشده است.

ادعای همتی؛ فشار دولت به بانک‌ها برای خرید اوراق 

عبدالناصر همتی رئیس سابق بانک مرکزی هم که عملکردش در این بانک باعث ثبت رکودهای منفی در اقتصاد ایران و بالاترین نرخ تورم در اقتصاد ایران شد و مورد نقد همه کارشناسان اقتصاد قرار دارد، با توجه به ریزش بورس در توییتی مدعی شد: دولت برای تامین کسری بودجه خود از طریق فشار به بانک‌ها و صندوق‌های آنها مجبور به خرید اوراق دولتی کرده و بانک‌ها هم این اوراق را تحت عملیات بازار باز در بازار سهام می‌فروشند. این موضوع منجر به اضافه برداشت از بانک مرکزی خواهد شد که به نوعی استقراض غیرمستقیم از بانک مرکزی است.

همتی در صفحه توییتر خود اینگونه نوشته است: «اعلام شد که از شهریورماه هیچگونه استقراضی از بانک مرکزی نبوده است. خوب است بدانیم تأمین کسری از طریق فشار به بانک‌ها وصندوق های آنها نیز منجر به اضافه برداشت سنگین از بانک مرکزی می‌شود، که شده است. نتیجه، استقراض غیر مستقیم و بسط پایه پولی است. آمارهای پولی پایان مهرماه مشخص می‌کند!»

منظور همتی این است که دولت به بانک‌ها اوراق فروخته و بانک‌ها مجبورند برای تامین منابع آن، از بانک مرکزی استقراض کنند که این موضوع در رشد پایه پولی و تورم اثر گذار است؛ فعالان بازار سهام هم با تاکید بر اینکه دولت با انتشار اوراق باعث نزول بورس شده است.

بنا بر این گزارش، فروش اوراق دولتی به بانک‌ها و ایجاد بازار عملیات باز در دولت گذشته رخ داد که همتی به آن افتخار می‌کرد که توانسته با ایجاد عملیات بازار باز، جلوی استقراض دولت از بانک مرکزی را بگیرند، ولی امروز حرف دیگری می‌زند. اما ماجرا چیست؟ آیا این ادعا واقعیت دارد؟.

توانگر: هزینه‌های دولت را از جیب مردم تامین نکنید

مجتبی توانگر نماینده مردم تهران و عضو شورای اقتصاد و رئیس کمیته اقتصاد انرژی مجلس هم پس از توییت عبدالناصر همتی، با انتشار تصویری از ارزش معاملات فرابورس، نسبت به ریزش بازار سهام واکنش نشان داد و نوشت که دولت با فروش بالای اوراق بدهی در بورس، در حال نابود کردن سرمایه‌های مردم در بورس است.

توانگر نماینده مردم تهران در صفحه مجازی خودش در توییتر خطاب رئیس جدید سازمان بورس این طور نوشت: «آقای عشقی، رییس محترم و جدید سازمان بورس! امروز بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان اوراق فروخته شد. عرضه افسارگسیخته اوراق دولتی باعث نابودی سرمایه مردم در بورس شده است. هزینه‌های دولت را از جیب مردم تامین نکنید.»

 

واکنش وزیر اقتصاد به ادعای همتی و توانگر

سید احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی نیز بعد از ادعای همتی، نوشت: «در شرایطی که کشور با کسری بودجه بی‌سابقه تحویل دولت سیزدهم شده بود، به لطف خدا در مهرماه مخارج دولت بدون هیچ انتشار اوراق بدهی جدید تأمین شد.»

البته خاندوزی همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد، در اوایل مهر ماه امسال نیز در توییت دیگری اعلام کرده بود که «در شهریور ۱۴۰۰ برخلاف ۵ ماه اول، بدون ۱ ریال استقراضِ جدید از بانک مرکزی، حقوق‌ها (حتی زودتر از موعد) پرداخت شده است.

توئیت روز گذشته وزیر اقتصاد در واقع پاسخی به ادعای همتی، بود که مدعی شده بود دولت سیزدهم با اعمال فشار به بانک‌ها برای خرید اوراق بدهی دولتی که به معنای استقراض غیرمستقیم از بانک مرکزی است، اقدام به تأمین بودجه کرده است.

 

فرابورس: دولت از انتهای شهریور اوراق بدهی در نفروخته است

فرابورس هم پس از ادعاهای مطرح شده اعلام کرد که دولت از انتهای شهریور امسال اوراق بدهی در نفروخته است.

ندا بشیری سرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس ایران از انجام عملیات بازار باز بانک مرکزی در جریان معاملات روز گذشته بازارهای فرابورس خبر داد و اعلام کرد: دیروز بانک مرکزی و بانک‌های تجاری در قالب اجرای عملیات بازار باز اقدام به خرید و فروش اوراق مالی اسلامی کردند که ارزش این معاملات نزدیک به ۳۷ هزار میلیارد تومان بود.

سرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس با اشاره به اینکه بانک مرکزی با هدف مدیریت نرخ سود بین بانکی از توافق بازخرید اسلامی در عملیات بازار باز و اعتبارگیری قاعده‌مند بهره می‌برد، توضیح داد: عملیات بازار باز یعنی مدیریت میزان پول موجود در بانک‌ها برای مدیریت نرخ سود در بازار چون تمام بانک‌ها می‌توانند این گروه از اوراق بهادار را بخرند و یا در صورت نیاز اوراق تحت تملک خود را بدون محدودیت بفروشند و از این رو به آن «بازار باز» گفته می‌شود.

به گفته این مقام مسئول، در قرارداد بازخرید اسلامی، بانک‌ها برای دریافت اعتبار، اوراق بدهی در تملک خود را به بانک ‌مرکزی در نماد ۴ اوراق در بازار ابزارهای نوین مالی فرابورس منتقل کرده و در سررسید توافق، این اوراق توسط بانک بازخرید شده و مجددا دارایی اوراق به کد بانک‌های دریافت‌کننده از طریق معامله در همان نماد بازمی‌گردد.

وی درباره اعتبارگیری قاعده‌مند نیز گفت: از نیمه دوم سال ۱۳۹۹، بانک‌ها و موسسات اعتباری غیر بانکی می‌توانند در روزهای شنبه تا چهارشنبه از اعتبارگیری قاعده‌مند یعنی دریافت اعتبار با وثیقه از بانک مرکزی مشروط به در اختیار داشتن اوراق بدهی دولتی و در قالب توافق بازخرید با نرخ سود سقف دالان استفاده کنند.

سرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس با بیان اینکه روز جاری نیز در انجام عملیات بازار باز بانک مرکزی این بانک سهم ۸۰.۴ درصدی در سمت خرید به میزان ۳۰ هزار میلیارد تومان و ۱۸.۷ درصدی در سمت فروش اوراق مالی اسلامی داشت، اظهار کرد: بانک‌ها نیز خریدار حدود ۷ هزار میلیارد تومان از این اوراق به میزان ۱۸.۷ درصد بودند.

بشیری با بیان اینکه انجام عملیات بازار باز بانک مرکزی به معنی فروش اوراق توسط دولت در بازار سرمایه نیست و این دو موضوع مستقل از یکدیگر هستند، عنوان کرد: از انتهای شهریورماه تا کنون دولت حتی یک ریال نیز اوراق مالی اسلامی در بازار سرمایه نفروخته است و افزایش ارزش معاملات در برخی روزها مربوط به اجرای عملیات بازار باز بوده است.

سرپرست معاونت توسعه کسب و کار فرابورس با تاکید بر اینکه انجام معاملات در عملیات بازار باز به عنوان یک سیاست متعارف پولی مطلقاً به بازار پول تعلق داشته و اثر منفی در میزان منابع موجود در بازار سهام ندارد، یادآور شد: از آنجا که بر اساس قوانین معاملات بازارهای مالی اسلامی باید مالکیت اوراق منتقل شود، این روند در بستر بازار سرمایه انجام و ارزش معاملات آن در سایت TSETMC ثبت می‌شود.

براساس این گزارش، آمار معاملات روزانه اوراق مالی اسلامی به تفکیک سهم خریداران و فروشندگان در بخش مرکز داده وب‌سایت فرابورساینجاقابل مشاهده است.

چه کسی حقیقت می‌گوید؟

در حالی که فعالان بازار سرمایه یکی از دلایل ریزش بورس و افت شاخص کل را فروش اوراق دولتی می‌دانند و اما دولت می‌گویید از روزهای پایانی شهریور ماه امسال اوراقی را عرضه نکرده است؛ هر چند همتی رئیس سابق بانک مرکزی مدعی شد دولت با فشار به بانک‌ها، از طریق عملیات بازار باز اقدام به این امر کرده است؛ به هر حال وزیر اقتصاد تاکید کرد دولت را بدون انتشار اوراق بدهی، اداره کرده‌ایم.

قطعاً آمارهای پولی مهرماه سال جاری این موضوع را مشخص می‌کند ولی لازم است آقای همتی هم مستندات خود را اعلام و منتشر کند.

انتهای پیام