به گزارش رویداد غرب به نقل از فارس، «بُر شکن» به برههای از تاریخ که تاثیر فراوانی در زندگی مردم استان چهارمحال و بختیاری داشته، میپردازد و با نمایش دادنسبک زندگیمردم آن زمان برخی از مناسبتهای نادرست و پیامدهای منفی اقدامات حکومت پهلوی در زندگی مردم را روایت میکند.
«بر شکن» برگرفته از رسمی دیرینه در چهارمحال و بختیاری است. در این رسم اهالی یک روستا با هم بنا میگذاشتند دروی گندم و جو خود را در روزی خاص آغاز کنند و کسی زودتر و یا دیرتر اقدام به برداشت محصول خود نکند. این رسم برای این بود که حقی در برداشت محصول، از کسی پایمال نشود.
رسم دیرینه اهالی با آمدن ماشینهای صنعتی به کشاورزی از بین کشاورزان رخت بر میبندد و کم کم این رسم با خرافات و اوهام به هم میآمیزد و خانهای هر روستا از این موضوع برای تحکیم و بسط قدرت خود و اختلافافکنی بین مردم استفاده میکردند. با انجام اصلاحات ارضی و کمرنگ شدن قدرت خانها و تقسیم زمین بین مردم این اختلافات قبیلهای بیشتر میشود و بر شکن دستاویزی میگردد تا مردم به جان هم بیفتند و در قبال آن صاحبان املاک بیشترین سود را ببرند.
داستان «بر شکن» همزمان با آغاز اصلاحات ارضی در ایران و ضعیف شدن قدرت خوانین آغاز میشود، با نزدیک شدن فصل دروی اهالی به تکاپو برای درو کردن محصولات افتادهاند، که شخصیت اصلی داستان با نام کاکا نکبت در همین گیرودار مریض میشود و کشمکش بین او که قبلا مباشر خان بوده و مردم روستا آغاز میشود.
برای نوشتن این رمان یک سال تحقیق میدانی و پژوهش شده و نوشتن آن حدود دو سال به طول انجامیده است. این رمان در ۱۵۶ صفحه با شمارگان ۱۲۵۰ نسخه از سویانتشارات سورهمهر منتشر شده است.
حمید علیدوستی شهرکی متولد سال ۱۳۴۹ شهرکرد است. علیدوستی تهیهکننده و کارگردان بازنشسته سازمان صدا و سیماست و تا کنون آثار بسیاری در قالب فیلم مستند و داستانی در کارنامه کاری خود دارد. پیش از این کتاب «وضعیتهای نمایشی در شاهنامه فردوسی» از این هنرمند و نویسنده در انتشارات سوره مهر حوزه هنری منتشر شده است.
انتهای پیام/